Súd rozhodol v prospech vyvlastnenej rodiny Drutarovských v Prešove

26.08.2004 Celý región

Senát Krajského súdu v Prešove na hlavnom pojednávaní 25. augusta zrušil rozhodnutia krajského a okresného úradu v Prešove z rokov 2001 a 2000 o vyvlastnení ...
Senát Krajského súdu v Prešove na hlavnom pojednávaní 25. augusta zrušil rozhodnutia krajského a okresného úradu v Prešove z rokov 2001 a 2000 o vyvlastnení domu rodiny Drutarovských v Prešove a vec vrátil na ďalšie konanie. Podobne rozhodol aj v druhom spore o vyvlastnenie pozemkov a nehnuteľností, patriacich tejto rodine a ktoré mali byť vyvlastnené pre stavbu tzv. nábrežnej komunikácie v Prešove.

Oba rozsudky nenadobudli ešte právoplatnosť. Zástupkyňa žalovanej strany Božena Vargová povedala, že sa proti ním na Najvyšší súd SR neodvolajú.
Predseda senátu Peter Šamo po skončení bezmála dvojhodinového zasadania konštatoval, že senát sa rozhodol aj na základe \"dôvodov, ktoré už aj sčasti vyplývali z uznesenia Ústavného súdu, ktorý rozhodol o tom, že vyhlášku, ktorú správny orgán použil pri stanovení náhrady za vyvlastňovanie nehnuteľnosti, tak táto vyhláška bola neplatná v čase rozhodovania. \" Vyhovel tak žalobe o neprimeranej náhrade. Šamo tiež naznačil, že sčasti nezodpovedal obsah administratívnych spisov tvrdeniam, ktoré sú uvedené v rozhodnutiach úradov. Týka sa to podľa neho najmä tvrdenia o tom, že sa vyvlastňuje stavba rodinného domu, ale nie je doklad napríklad o vlastníctve rodinného domu. Ani na pojednávaní Oto Drutarovský nevedel predložiť tento doklad, má len kúpnopredajnú zmluvu z roku 1972.
Kauza vyvlastňovania pre nábrežnú komunikáciu sa začala v roku 2000, keď bol rozhodnutím vtedajšieho prešovského okresného úradu za tri dni vyvlastnený dom spomenutej rodiny. Finančná náhrada za rodinný dom bola stanovená na 677 tisíc korún, ďalších 120 tisíc korún bola náhrada za pozemok a ďalších 110 tisíc korún úrad stanovil ako náhradu za trvalé porasty, hospodársku budovu, studňu, chodníky, ploty, vodovodnú prípojku a ďalšie tzv. vonkajšie úpravy v okolí rodinného domu.
Syn Ota Drutarovského Richard zriadil v rámci medializovania prípadu aj samostatnú stránku na internete na adrese www.vyvlastnenie.sk.
Rodina dodnes býva vo vyvlastnenom dome pri rozostavanej stavbe s pozastavenými prácami. Veľmi dôležitý úsek ako súčasť obchvatu krajského mesta mal byť hotový v roku 2002.

(jj)
 

Vyberte región